Thursday, January 15, 2009

Helsing frå sola


-Solen er bygd opp av 74 % hydrogen, 25 % helium, mens resten er spor av tyngre grunnstoffer. Solen er ca. 4,6 milliarder år gammel. Ved fusjon gjøres omtrent 700 mill tonn hydrogen om til 695 mill tonn helium i sekundet, mens 5 mill tonn blir omgjort til gammastråling. Solen vil fortsette med dette i ca. 5 milliarder år til før den blir en rød kjempe og deretter ender kjernen som en hvit dverg som gradvis avkjøles over milliarder av år.

Henta frå Wikipedia



To hydrogenatom, dei minste atoma som finst, slår seg saman og dannar helium. Samhald gjev styrke og overskot og overskotet vert sendt ut i verdsromet. Noko av dette passerte ein sein januarkveld jorda, trefte månen og vart sendt attende til jorda. I Nivane låg det nysnø som reflekterte lyset og det vesle kameraet mitt fanga opp ein ørliten del av det. Det er det du ser på akkurat no. Eit sant overskotsprodukt.

4 comments:

Anonymous said...

Da lærte jeg noe nytt i dag og. Flott komponert med fine fargetoner. Fin utsikt :)

Anonymous said...

Takk for det.Eg skal ikkje klage på utsikta. Kombinasjonen gammal Lenovo-PC og "Microsoft Office Picture Project" derimot er ikkje så enkel. Det vert eit sjangsespel. Kjekt å høyre at det kan gå bra.

Anonymous said...

En herlig blanding av nydelige bilder og tekst som tilfører og får en til å fundere - BRA!!
Vi er enig med Ivar, fargetonene er flotte og bildet bør dobbeltklikkes for å beundres i stort format!

Anonymous said...

Ivar og F&S :
Eg må vedgå at det er utruleg kjekt å få skryt og at nokon kan ha glede av knipsinga og innfalla mine. Men det er ikkje vanskeleg å halde beina trygt på jorda etter å ha vore ein tur "heime" hos dykk.